Amsterdam Klezmer Band

Amsterdam Klezmer Band (AKB) komt van de straat en van het conservatorium, houdt van traditie en vernieuwing, blaast festivaltenten omver en trekt tranen in theaters. De band speelt klezmer en Balkan, ska en jazz, zigeuner en hiphop. Het is van alles, maar bovenal is het feest.

In vijftien jaar tijd groeide een stel Amsterdamse straatmuzikanten uit tot een internationaal, zevenkoppig klezmermonster. Wie op basis van de naam een traditioneel avondje verwacht, zal even schrikken. De AKB heeft een onorthodox eigen geluid gesmeed, waarin een joodse traditional kan worden opgeluisterd met rap of een scheurende sax.

AKB was al succesvol ver voordat de balkanhype wereldwijd toesloeg. Tot hun eigen verrassing werden ze plotseling gesampled en gemixt door danceproducers. Het bijzondere geluid van het zevental leende zich uitstekend voor de populaire balkanbeat. Nu die hype alweer voorbij lijkt, heeft AKB het nog altijd drukker dan ooit. Begin 2012 werd het 15-jarig jubileum groots gevierd in poptempel Paradiso, het was het duizendste concert van AKB.

De ene tour loopt nog, ondertussen schrijven ze alweer aan het volgende album. Alle zeven muzikanten leveren stukken aan. "We zijn een democratische band", zegt Job Chajes. "Soms is dat lastig, het zorgt voor dilemma’s, maar juist door die frictie en de breedte hebben we een eigen geluid." Het is een nog altijd vernieuwend geluid, dat steeds weer lovende kritieken krijgt. Dat laatste is leuk, maar de band begon op straat en blijft van de straat. Belangrijker dan de kritieken is dat de mensen dansen, de minifanfare achterna.

Neushoorn en Podium Asteriks brengen samen 's avonds de muziekprogrammering. Podium Asteriks is een Leeuwarder podiuminitiatief dat zich richt op aanstormend talent. Het biedt wekelijks plek aan getalenteerde bands en acts uit Friesland en omgeving en vult deze optredens aan met aansprekende acts uit binnen- en buitenland. Neushoorn is de splinternieuwe plek waarin podia voor popcultuur, onderwijs en cultuurproductie samenkomen. Neushoorn opent september '15 haar deuren op het Ruiterskwartier.

Informatie

Speelschema en locatie

  • Op: 30-08-2015 Van: 21:45 uur Tot: 22:45 uur
    Hier: Prinsentuin Oost, Muziekkoepel