Jong in Leeuwarden in 2015

Geregeld krijgen fotografen van het Historisch Centrum Leeuwarden de opdracht om de fotocollectie van het HCL te verrijken en Leeuwarden en zijn bewoners (én bezoekers) vast te leggen en te tonen aan het publiek. Na de Leeuwarder fotografen Wim de Vries, Dolph Kessler, Gitte Brugman en Abe de Vries is het nu de beurt aan fotograaf Elske Riemersma. Vanaf 29 augustus is in het HCL haar fototentoonstelling 'Dit is míjn plek, kinderen en hun lievelingsplek in Leeuwarden' te zien.

In de media is de laatste jaren steeds meer aandacht voor het speelgedrag van kinderen. Deskundigen onderstrepen het belang van buiten spelen voor de ontwikkeling van kinderen nu zij met de komst van spelcomputers en tablets steeds meer binnen zitten. Toch wordt er nog volop buiten gespeeld. Natuurmonumenten concludeerde vorig jaar in een onderzoek dat van alle kinderen 85% het liefst buiten speelt. Fotograaf Elske Riemersma (1956) raakte geïntrigeerd door deze berichten in de media. Vol herinneringen aan de speelplekken uit haar jeugd, was zij benieuwd hoe en waar kinderen tegenwoordig spelen en waar ze het liefste verblijven in hun stad.

Riemersma trok de afgelopen maanden met haar camera de wijken in, op zoek naar de favoriete (buiten)speelplekken van kinderen in Leeuwarden. Haar nieuwsgierigheid bracht haar op veel verschillende plekken. Zo bezocht zij onder meer Sanna's moestuin in de Vrijheidswijk, Silvans circus in de Transvaalwijk en Milans diep verscholen hut in de bosjes van Camminghaburen. Maar Elske Riemersma ging ook vissen met Wisse aan het Nieuwe Kanaal en wandelde met Roekaya en Lina door het Leeuwarder bos.

Met het project 'Dit is míjn plek, kinderen en hun lievelingsplek in Leeuwarden' legt Elske de leefwereld van de jongste inwoners van Leeuwarden (in de leeftijd van 8 tot 12 jaar) vast. Zij portretteerde zo'n veertig kinderen en sprak met hen over hun lievelingsplek en over buiten spelen. Dit leverde veel verrassende maar ook heel herkenbare beelden op. Beelden die vertellen over wat kinderen - met een grote
variatie in achtergrond - hebben met hun stad, hun dorp, hun wijk. Voor het HCL, en latere generaties, vormen de kinderportretten een bijzondere aanvulling op de fotocollecties. Zoals een van de trotse ouders van de kinderen het verwoordde: "Over zoveel jaren behoren wij tot de historie van de stad".

Bekijk ook het volledige programma van het HCL tijdens UITfestival.

Informatie

Speelschema en locatie

  • Op: 30-08-2015 Van: 14:00 uur Tot: 16:00 uur
    Hier: Prinsentuin West, in/bij HCL