Historisch Leeuwarden

In het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en de aan het HCL verbonden Oldehove, Pier Pander Museum en Pier Pander Tempel worden ook tijdens deze editie van het UITfestival weer allerlei activiteiten georganiseerd. Een aantal activiteiten legt een link met Lân fan Taal, DNA Leeuwarden en Mata Hari (en daarmee met LF2018).

In het HCL zijn verschillende tentoonstellingen en presentaties te bekijken, zoals de tentoonstelling over architect Piet de Vries, de expositie 'De Leeuwarder seventies van Paul Janssen' en de vaste presentatie ‘Het Verhaal van Leeuwarden’. Ook worden er documentaires vertoond over Mata Hari. Afhankelijk van het weer staat er voor of in het HCL een stand van de Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd.

In de winkel van het HCL gelden enkele speciale aanbiedingen. Alle bezoekers van het HCL ontvangen een presentje. Vanuit het HCL worden ook (gratis) stadswandelingen met een gids georganiseerd. Om 13.15 uur start de reguliere wandeling langs highlights in de binnenstad. De wandelingen om 13.30 en 15.30 uur staan in het teken van Mata Hari en duren ongeveer een uur.

De entree tot de Oldehove is tijdens UIT 1,- Euro (normaal 3,50 Euro). Op de eerste verdieping speelt zanger-gitarist Piet Kok bekende hits uit de seventies. Het Pier Pander Museum met o.a. de tentoonstelling ‘De onschuld voorbij. Mata Hari re-photographed’ is gratis toegankelijk. De Pier Pander Tempel eveneens. Op en rond het podium van Lân fan Taal naast het HCL zijn er ook bijdragen van het HCL, zoals ‘DNA-expedities’ en een optreden van zanger-gitarist Jankobus Seunnenga (i.s.m. Neushoorn).

Vooruitblik
Ook het HCL organiseert ter gelegenheid van de tentoonstelling over Mata Hari in het Fries Museum (vanaf 14 oktober) een aantal activiteiten. In oktober en november is er bijvoorbeeld elke vrijdagmiddag een ’open’ Mata Hari-wandeling.

Vanaf 5 oktober is in het HCL (en elders in de stad) binnen het thema ‘Mijn Plek’ werk van Friese fotografen te zien.

De belangrijkste activiteit van het HCL in najaar is het Weekend van de Leeuwarder Geschiedenis (27 t/m 29 oktober). Met dit evenement wil het HCL vieren dat het precies 10 jaar geleden is gevestigd aan de Groeneweg. Vrijdagavond is er de presentatie van het boek ‘Ken je Leeuwarden’ met de Leeuwarder Historische Quiz in het stadhuis. Op zaterdag wordt o.a. de Culinaire Mata Hari Tour georganiseerd. ’s Avonds zijn zowel HCL als Oldehove en Pier Pander Museum (gratis) open voor publiek. Zondag is de Dag van de Leeuwarder Archeologie.

Informatie

Speelschema en locatie

  • Op: 03-09-2017 Van: 12:00 uur Tot: 18:00 uur
    Hier: Prinsentuin