Pier Pander Tempel

In de Prinsentuin, het prachtige stadspark aan de rand van de binnenstad van Leeuwarden, bevindt zich een klein museum en een tempel gewijd aan de Friese beeldhouwer Pier Pander(1864-1919).

Pander was de zoon van een arme Friese mattenschipper. Doordat hij prachtig houtsnijwerk maakte, werd hij door enkele mecenassen in staat gesteld te studeren in Amsterdam en Parijs. In 1885 won hij de prestigieuze Prix de Rome voor de beeldhouwkunst. Na zijn studies vestigde Pander zich in Rome, waar hij een bekend en gevierd kunstenaar werd.

Na zijn dood in 1919 liet Pander zijn ateliercollectie na aan de gemeente Leeuwarden. In 1924 werd zijn levenswerk, een beeldengroep van vijf grote marmeren beelden in een tempel, geopend in de Prinsentuin. In 1954 werd, even verderop in de Prinsentuin, het Pier Pander Museum gerealiseerd.

Sinds 2007 worden tempel en museum beheerd door het Historisch Centrum Leeuwarden, een onderdeel van de gemeente Leeuwarden, dat vanaf september 2007 direct aan de Prinsentuin is gesitueerd. Tijdens het UITfestival is de Pier Pander Tempel geopend voor publiek.

Informatie

Speelschema en locatie

  • Op: 03-09-2017 Van: 12:00 uur Tot: 18:00 uur
    Hier: Prinsentuin