Xera

Een nieuwe kijk op Asturische volksmuziek. Vérval (zang en bouzouki) en Flavia (viool, hurdy-gurdy en Asturische middeleeuwse rebec) pakken melodie en muzikale ideeën van hun Asturische roots en maken daar nieuwe songs van. Dit project uit 2014 is een intiemere kant van de grote band Xera (electro-folk). Om de ritmische kant niet te verliezen, voegde ze een Cajon flamenco muzikant toe om Raíz tot een trio te maken. Sinds 2016 is Sander Veldman "in charge of" de ritmesectie van Xera Raíz.


De grote lijn van Xera-Raíz is om hun muziek naar verschillend publiek te brengen en een speciale sfeer te creëren met het publiek. Het lijkt erop dat dat een heel goed idee is geweest. Sinds de beginselen van de akoestische volks band hebben ze door een groot deel van Europa getourd. Denk daarbij aan Normandië, het noorden van Spanje en in het afgelopen jaar Nederland en België. Het publiek en critici vinden het een goed voorbeeld van de toekomst van Asturische volksmuziek.


Xera staat in het Lân fan taal-gedeelte van UITfestival 2017. Deze mini-vrijstaat voor talen is een opmaat naar het uitgebreide programma Lân fan taal, onderdeel van het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa.

Informatie

  • Instelling: Lân fan taal
  • Performer: Xera-Raíz
  • Tags: muziek,erfgoed
  • Website: http://www.xera.eu

Speelschema en locatie

  • Op: 03-09-2017 Van: 17:30 uur Tot: 18:00 uur
    Hier: Prinsentuin, Podium Lân fan taal